Liturgie van het Woord van 25e zondag door het jaar B zondag 22-09-2024
“Als iemand de eerste wil zijn, zal hij de laatste van allen moeten wezen en de dienaar van allen.” (Mc 9, 29-36)
eerste lezing: Wijsh. 2, 12. 17-20
Laten we hem veroordelen tot een schandelijke dood.
Uit het boek Wijsheid.
De ongelovigen zeggen: “Wij willen de vrome belagen; want hij is ons een ergernis, en is een aanklacht tegen onze lauwheid.Hij beschuldigt ons dat wij de wet niet onderhouden; en verwijt ons onze tuchteloosheid. Laat ons eens zien of zijn woorden wel waar zijn en nemen we als proef op de som wat er gebeurt bij zijn dood. Want als de rechtvaardige een zoon van God is, zal God hem te hulp komen en hem bevrijden uit de greep van zijn vijand. Onderwerpen we hem aan een smadelijke proef om met foltering te achterhalen hoe zachtmoedig hij isen om ons te overtuigen van zijn verdraagzaamheid.
Laten we hem veroordelen tot een schandelijke dood; naar eigen zeggen geniet hij immers bijzondere bescherming.”
Woord van de Heer. All: Wij danken God.
tussenzang: Ps. 54 (53), 3-4, 5, 6 en 8
Refrein:
Toch is het God, die mij helpt,
de Heer die mijn leven bewaart.
God, sta mij bij met uw Naam,
kom voor mij op met uw macht.
Luister, o God, naar mijn bede,
hoor wat mijn mond U zegt.
Overmoedigen vallen mij aan,
brutaal staan zij mij naar het leven,
zonder te denken aan God.
Toch is het God, die mij helpt,
de Heer die mijn leven bewaart.
Vergeld mijn bestrijders hun slechtheid,
breng hen ten val in uw trouw.
Offeren zal ik U dan van harte,
prijzen, o Heer, uw weldadige Naam.
tweede lezing: Jak. 3, 16-4, 3
Gerechtigheid is een vrucht van de vrede. Wie de vrede nastreven zullen haar oogsten.
Uit de brief van de heilige apostel Jakobus.
Broeders en zusters, waar naijver en eerzucht heersen, daar treft men ook onrust aan en allerlei minderwaardige praktijken. De wijsheid van omhoog is vóór alles rein, maar ook vredelievend, vriendelijk, altijd voor rede vatbaar, rijk aan barmhartigheid en vruchten van goede daden,onpartijdig en oprecht. Gerechtigheid is een vrucht van de vrede en slechts wie de vrede nastreven zullen haar oogsten.
Waar komen bij u die vechtpartijen en ruzies vandaan?
Toch alleen van uw eigen hartstochten, die u niet met rust laten? Gij begeert dingen die gij niet kunt krijgen. Gij moordt en benijdt en gij kunt uw doel niet bereiken. Dan gaat gij vechten en strijden. Gij hebt niets omdat gij niet bidt. En als gij bidt krijgt ge het niet omdat gij verkeerd bidt, met de bedoeling namelijk om wat ge krijgt uit te geven voor uw boze lusten.
- Woord van de Heer. – Wij danken God.
vers voor het evangelie: Lc. 19, 38
Alleluia. Gezegend de Koning die komt,
in de Naam des Heren. Alleluia.
evangelie: Mc. 9, 30-37
De Mensenzoon wordt overgeleverd… Als iemand de eerste wil zijn moet hij de dienaar van allen zijn.
Uit het heilig evangelie van onze Heer Jezus Christus volgens Marcus.
In die tijd gingen Jezus en zijn leerlingen weg van de berg en trokken Galilea door; maar Hij wilde niet dat iemand het te weten kwam, want Hij was bezig zijn leerlingen te onderrichten.
Hij zeide hun: “De Mensenzoon wordt overgeleverd in de handen der mensen en ze zullen Hem doden; maar drie dagen na zijn dood zal Hij weer opstaan.” Zij begrepen die woorden wel niet maar schrokken ervoor terug Hem te ondervragen. Zij kwamen in Kafarnaüm en, eenmaal thuis, ondervroeg Hij hen: “Waar hebt ge onderweg over getwist?” Maar zij zwegen, want ze hadden onderweg een woordenwisseling gehad over de vraag wie de grootste was. Toen zette Hij zich neer, riep de twaalf bij zich en zei tot hen: “Als iemand de eerste wil zijn, zal hij de laatste van allen moeten wezen en de dienaar van allen.” Hij nam een kind en zette het in hun midden; Hij omarmde het en sprak tot hen: “Wie een kind als dit opneemt in mijn Naamneemt Mij op; en wie Mij opneemt neemt niet Mij op, maar Hem die Mij gezonden heeft.”
- Woord van de Heer. – Wij danken God.
Bron: https://dionysiusparochie.nl/lectionaria/deel-b-door-het-jaar/25e-zondag-door-het-jaar-b/
Overweging: “Als iemand de eerste wil zijn, moet hij laatste van allen en de dienaar van allen zijn”
Herinner je deze uitspraak: “God weerstaat de hoogmoedigen, maar aan de nederigen geeft Hij genade” (Jac 4,6). Heb dit woord van de Heer voor ogen: “Wie zich vernedert zal verheven worden, wie zich verheft, zal vernederd worden” (Mt 23,12). (…) Als het lijkt dat je iets goeds hebt gedaan, zet het dan op je rekening, maar zonder je fouten te vergeten; blaas je niet op om het goede dat je vandaag hebt gedaan, verwijder niet het recente en vroegere slechte; als het heden je onderwerp van verheerlijking maakt, herinner je dan het verleden; zo prik je het idiote abces door! En als je ziet dat je naaste zondigt, hoed je er dan voor om niet alleen deze fout in hem te zien, maar denk ook aan hetgeen hij heeft gedaan of aan wat hij goed heeft gedaan; en vaak zul je ontdekken dat hij beter is dan jij, als je het geheel van je leven bekijkt en niet de rekening van enkele zaken opmaakt. Want God onderzoekt de mens niet op fragmentaire wijze. (…) Laten we ons dat vaak herinneren om ons te behoeden voor trots, door ons te vernederen omdat we verheven te zijn geweest. Laten we de Heer navolgen die nedergedaald is uit de hemel tot aan de laatste vernedering. (…) Maar na een dergelijke vernedering straalde Hij in zijn glorie, en met Hem werden zij die met Hem geminacht waren, verheerlijkt. Zo waren immers ook zijn zalige eerste leerlingen, zij waren arm en naakt, ze doorliepen het universum, zonder wijze woorden, zonder luisterrijke escorte, maar alleen, dwalend en met moeite, zwervers op aarde en op zee, geslagen met zwepen, gestenigd, vervolgd, en ten slot ter dood gebracht. Dat zijn voor ons de goddelijke onderrichtingen van onze Vader. Laten we ze navolgen zodat ook wij, aankomen bij de eeuwige heerlijkheid, die volmaakt en waarlijke gave van Christus.
H. Basilius (ca 330-379)
monnik en bisschop van Caesarea in Cappadocië, kerkleraar
Homilie over de nederigheid, 5-6