Liturgie van het Woord van 3e zondag van de veertigdagentijd, jaar C zo 23-03-2025

Al sinds drie jaar kom ik aan deze vijgenboom vruchten zoeken maar ik vind er geen. Hak hem om! Waartoe put hij nog de grond uit ? (Lc. 13, 1-9)

eerste lezing: Ex. 3, 1-8a.13-15

Hij die is, zendt mij tot u.

Uit het boek Exodus.

In die dagen hoedde Mozes de kudde van zijn schoonvader Jitro, de priester van Midjan. Eens dreef hij de kudde tot ver in de woestijn en kwam hij bij de berg van God, de Horeb. Toen verscheen hem de engel van de Heer, in een vuur dat opvlamde uit een doornstruik. Mozes keek toe en zag dat de doornstruik in lichter laaie stond en toch niet verbrandde. Hij dacht:
“Ik ga er op af om dat vreemde verschijnsel te onderzoeken. Hoe komt het dat die doornstruik niet verbrandt?” De Heer zag hem naderbij komen om te kijken. En vanuit de doornstruik riep God hem toe:
“Mozes.” “Hier ben ik,” antwoordde hij. Toen sprak de Heer: “Kom niet dichterbij. Doe uw sandalen uit, want de plaats waar gij staat is heilige grond.” En Hij vervolgde: “Ik ben de God van uw vader, de God van Abraham, de God van Isaäk en de God van Jacob.”
Toen bedekte Mozes zijn gezicht want hij durfde niet naar God op te zien. De Heer sprak: “Ik heb de ellende van mijn volk in Egypte gezien,de jammerklachten om zijn onderdrukkers gehoord; ja, Ik ken zijn lijden.
Ik daal af om mijn volk te bevrijden uit de macht van Egypte.” Maar Mozes sprak opnieuw tot God.
“Als ik nu bij de Israëlieten kom en hun zeg: De God van uw vaderen zendt mij tot u, en zij vragen: Hoe is zijn naam? Wat moet ik dan antwoorden?”
Toen sprak God tot Mozes: “Ik ben die is.” En ook: “Dit moet gij de Israëlieten zeggen: Hij die is, zendt mij tot u.” Bovendien zei God tot Mozes: “Dit moet ge de Israëlietenzeggen: De Heer, de God van uw vaderen,
de God van Abraham, de God van Isaäk en de God van Jakob, zendt mij tot u. Dit is mijn Naam voor altijd.
Zo moet men Mij aanspreken, alle geslachten door.”
– Woord van de Heer –  Wij danken God.

tussenzang: Ps 103 (102) 1-2, 3-4, 6-7, 8 en 11

Refrein:
De Heer is barmhartig en welgezind.

Verheerlijk, mijn ziel, de Heer,
zijn heilige Naam uit het diepst van uw wezen!
Verheerlijk, mijn ziel, de Heer,
vergeet zijn weldaden niet!

Hij is het die uw schulden vergeeft,
die u geneest van uw kwalen.
Hij is het die u van de ondergang redt,
die u omringt met zijn gunst en erbarmen;

De Heer is rechtvaardig in al wat Hij doet,
Hij laat de verdrukten recht wedervaren.
Hij maakte aan Mozes zijn wegen bekend,
Hij toonde zijn werken aan Israëls zonen.

De Heer is barmhartig en welgezind,
lankmoedig en goedertieren.
Zo wijd als de hemel de aarde omspant,
zo alomvattend is zijn erbarmen.

tweede lezing: 1 Kor. 10, 1-6.10-12

De gebeurtenissen met Mozes en het volk in de woestijn zijn opgeschreven als een les voor ons.

Uit de eerste brief van de heilige apostel Paulus aan de christenen van Korinte.

Broeders en zusters, gij moet goed weten
dat onze vaderen wel allen onder de wolk zijn geweest,
allen door de zee zijn getrokken, allen zijn zij door wolk en zee in Mozes gedoopt, allen aten zij hetzelfde geestelijke voedsel, allen dronken dezelfde geestelijke drank, – want zij dronken uit de geestelijke rots die met hen meeging en die rots was de Christus – maar in de meesten van hen heeft God geen welbehagen gehad; immers: zij werden neergeveld in de woestijn.
Deze gebeurtenissen zijn een les voor ons opdat wij niet zoals zij, slechte dingen zouden begeren.
Mort ook niet tegen God, zoals sommigen onder hen:
zij zijn gedood door de verderver. Wat hun overkwam had een diepe zinen het werd te boek gesteld als een waarschuwing voor ons, tot wie het einde der tijden gekomen is. Daarom, wie meent te staan moet oppassen dat hij niet valt.
– Woord van de Heer. – Wij danken God.

 vers voor het evangelie: Mt. 4, 17

Bekeert u, zegt de Heer,
want het Rijk der hemelen is nabij.

evangelie: Lc. 13, 1-9

Als gij u niet bekeert, zult ge allen op een dergelijke 
manier omkomen.

Uit het heilig evangelie van onze Heer Jezus Christus volgens Lucas.

In die tijd waren er bij Jezus enkele mensen
die Hem vertelden wat er gebeurd was met de Galileeërs, van wie Pilatus het bloed met dat van hun offerdieren had vermengd. Daarop zei Jezus: “Denkt ge, dat onder alle Galileeërs alleen deze mensen zondaars waren omdat zij dat lot ondergaan hebben?
Volstrekt niet, zeg Ik u. Maar als gij u niet bekeert,
zult ge allen op een dergelijke manier omkomen.
Of die achttien die gedood werden doordat de toren bij de Silóam op hen viel: denkt ge dat die alleen schuldig waren onder alle mensen die in Jeruzalem woonden?
Volstrekt niet, zeg Ik u. Maar als gij niet tot bekering komt, zult ge allen op eenzelfde wijze omkomen.”
Toen vertelde Hij de volgende gelijkenis: “Iemand had een vijgenboom die in zijn wijngaard geplant stond. Hij kwam zoeken of er vrucht aan zat, maar vond niets. Toen zei hij tot de wijngaardenier: Al sinds drie jaar kom ik aan deze vijgenboom vruchten zoeken maar ik vind er geen.Hak hem om! Waartoe put hij nog de grond uit? Maar de man gaf hem ten antwoord: Heer laat hem dit jaar nog staan; laat mij eerst de grond er omheen omspitten en er mest op brengen. Misschien draagt hij het volgend jaar vrucht; zo niet, dan kunt ge hem omhakken.”
– Woord van de Heer. – Wij danken God.

https://dionysiusparochie.nl/lectionaria/deel-c-veertigdagentijd/3e-zondag-van-de-veertigdagentijd-jaar-c/

Overweging:

“Als u zich niet bekeert, zult u ook verloren gaan!”

“Wijsheid is met de ouden, voorzichtigheid is in hoge ouderdom.» (Job 12:12 Vg) De woorden die standhouden in de wortel van wijsheid zijn de woorden die al hun kracht putten uit de kunst van het leven door de beproeving van de daad zelf. Maar omdat een lang leven vaak wordt verleend zonder dat de genade van wijsheid wordt verleend, is het juist om nu Hem te noemen wiens oordeel deze gaven uitdeelt en de tekst voegt daaraan toe: “In Hem is wijsheid en kracht, in Hem is raad en inzicht.» (Job 12:13) Wij passen deze woorden niet zonder relevantie toe op de enige Zoon van de soevereine Vader, omdat wij beseffen dat Hij de wijsheid en kracht van God is. Paulus getuigt hier ook van voor ons begrip als hij zegt dat “Christus de kracht Gods en de wijsheid Gods is” (1 Kor. 1:24), Hij die altijd in God is, want “in het begin was het Woord en het Woord was in God en het Woord was God” (Joh. 1:1).
 God heeft raad en inzicht, raad, omdat Hij zijn daden bestuurt, inzicht, omdat Hij onze daden kent. Het woord advies kan ook duiden op de traagheid van zijn geheime oordeel, dat wil zeggen dat Hij het slaan van de schuldige partij kan uitstellen, niet omdat Hij zijn eigen tekortkomingen in de rechtspleging niet opmerkt, maar zodat men kan zien dat de veroordeling, uitgesteld in het perspectief van boetedoening, pas laat voortvloeit uit advies.

H. Gregorius de Grote (ca. 540-604) paus en kerkleraar: Boek XI, SC 212
Bron: https://dagelijksevangelie.org/NL/gospel/2025-03-23